• Posted on: 2 June 2013
  • By: magyartenger

2001 után 2013-ban is megrendezésre került a " Sió Police". Ez egy úgynevezett "helytörténeti nyomozójáték", amelyen több mint 200 általános iskolás tanuló vett részt 3-5 fős csapatokba -lányok-fiúk vegyesen – szerveződve.

A Sió Police hatalmas felkészülést igényelt a szervezőktől ezért már hónapokkal hamarabb megkezdődött a szervezése. A program lebonyolításában a mi csapatunkon kívül paksi, pécsi és pesti cserkészek segédkeztek, akik a város egyes pontjain előre kijelölt állomásokon várták a csapatok érkezését. Közel 40 fő igyekezett minél színvonalasabbá tenni a játékot.

A 4 siófoki általános iskolából kikerült csapatok két korcsoportba - 5.-6. osztályosok és 7.-8. osztályosok – voltak beosztva. A diákok egy hónappal a játék előtt kaptak egy előzetes feladatsort, melyben Siófok történetéről voltak izgalmasabbnál-izgalmasabb kérdések. A megoldására egy hetet kaptak. Ezt a tesztet tekinthetjük egyfajta ráhangolódásként a játékra, hiszen amíg a megoldások után kutattak rengeteg értékes információt megtudhattak városunkról, amit később hasznosítani is tudtak.

A rendezvényre végül 2013. május 25-én került sor. A felső tagozatos gyerekeknek Siófok város területén kellett felkeresniük különböző állomásokat és az aznap kapott feladatsort kitölteniük. Az indítóállomás az "időkapu"volt. A gyerekek itt léphettek be a játék világába a füstön át, mely mintha függönyt képzett volna az ismert világ és az új, titokzatos hangokkal hívogató között.

Az állomásokon a kisebbek elé tárult a honfoglaló magyarok élete, elmélyedhettek a török kor rejtelmeibe, az 1800-as évek végi úrhölgyek életébe, valamint a cserkészek tábori napjaiba nyerhettek bepillantást. A nagyobbak az izgalmas római korban és a kuruc világban kalandozhattak, komoly döntéseket hoztak a siófoki vasútvonal megépüléséről és a kisebbekhez hasonlóan ők is részt vettek egy cserkészállomáson.

Az állomások szereplői korhű ruhákban és az általuk előadott kornak megfelelően viselkedtek, beszéltek. A gyerekek csak meghatározott ideig tartózkodhattak egy – egy korban mert az időkapu, mely által visszajutottak a nem volt nyitva a végtelenségig.

Bár a feladatok teljesítése közben mindannyian nagyon elfáradtak, erre a napra szeretettel és mosollyal az arcukon emlékeznek majd vissza.

Az eredményhirdetésre két héttel a játék után került sor. Mindkét korosztályból az 1-3. helyezett csapatok lettek jutalmazva. Ők egy-egy Sió Police-os pólót, valamint értékes ajándékokat kaptak.
A Sió Police célja az volt, hogy minél több iskolás korú diák ismerje meg szülővárosa, valamint hazája egy-egy jelentős történelmi, helytörténeti eseményét minél interaktívabb, szórakoztatóbb keretek között. Látva a sok boldog, mosolygós arcot, befejezve az egész napos programot, azt mondhatom sikerült elérnünk amit akartunk.

 

Galambos Anna 

Összes kép megtekintése

https://photos.app.goo.gl/SULM1WqNqxgWWMGr5
2013. május 25.