• Posted on: 21 November 2014
  • By: magyartenger

Az előző évekhez képest most a próbáztatást nem tavasszal, hanem november második hétvégéjén tartottuk. Reggel 7-kor volt a gyülekező a Csotthonnál, és 8-kor indult a buszunk Balatonendrédre. Miután leszálltunk a buszról elsétáltunk a próbáztatás helyszínére, az általános iskolához. Ott mindenki lepakolta a táskáit, csomagjait. Ezután megreggeliztünk majd kezdetét vette a toborzás. Mindenki kapott menetleveleket, és elindulhatott. A gyerekek magyarságból, történelemből, egészségügyből, vallásból, cserkészetből, természetismeretből és térképismeretből próbáztak. Most az eddig évektől eltérően minden állomás előtt volt egy beugró, és csak akkor lehetett próbázni, ha azon sikeresen átjutottak. Míg a legtöbb próba az iskola területén volt, addig a természetismeret és a térképészet próba kint a szabadba. Agyerekek fél óránként indultak egymás után, egy kijelölt útvonalon. Mikor megérkeztek Gergőhöz, a természetismeret próbához tűzet kellett rakniuk, ami nem ment mindenkinek olyan gördülékenyen, majd következett a madarak, emlősök és a hüllők felismerése, valamint a növényeké. Ha ezeket sikeresen teljesítették, akkor továbbmehettek. A következő állomás a térképészet volt, ahol Golyó várta a lelkes próbázókat. Itt tájoló segítségével egy úgynevezett Svéd pályán kellett végigmennie a jelölteknek, majd egy térképről kellett leolvasni bizonyos információkat. Mikor ezen is túl voltak indulhattak vissza az iskolához, ahol várj rájuk a többi próbatétel. Vivinél a magyarság rejtelmeiben kellett elmélyedniük. Krisztiánnál a történelmi eseményekről kellett pontos beszámolót adniuk. Leánál a túrára kellett összepakolni a kiseüt, illetve néhány sérülést ellátni. Móninál beszélgetést folyt Istenről és a vallásról, illetve a vallás próbához tartozott még egy negyed óra eltöltése gyertyával egy lesötétített szobába, ahol csendben gondolkodhattak. Marcinál pedig a rovásírás került terítékre.

A próbáztatás után a megérdemelt vacsorára került sor, ami nagyon finom krumplis tészta volt. Vacsi után mindenki elment aludni egy esti mese után, a vezetők pedig beszélgetni. Nem sokkal éjfél után mindenkit egyenként felébresztettek, majd kabát felvétele után kimentünk az iskola elé és végigsétáltunk a kirakott mécsesek mentén, ahol meghallgattuk a vezetőktől a 10 cserkésztörvényt. Miután mindenki végzett, visszamentünk a házba, és mély álomba zuhantunk. Reggel korán keltünk, hogy össze tudjunk pakolni és takarítani, mert délbe már indult is haza a buszunk.

A fogadalom tételre egy héttel a próbáztatás után került sor. A fogadalom tétel előtt a Csotthonban megkaptuk az újonnan varrt cserkészingünket és nyakkendőnket, valamint a nyakkendőgyűrűnket, amit egyenlőre csak félig húzhattunk fel. Ezután átvonult a templomba, a misére. Mikor Laci atya befejezte a misét, akkor vette kezdetét a fogadalomtétel. A jelöltek ekkor felálltak az oltár elé, s Golyó után elmondták az esküjüket. Ezután az őrsvezetők felhúzták őrseik nyakkendőjén a nyakkendőgyűrűt, majd mindenki cserkésztestvérévé fogadta őket. Sok fénykép elkészítése után visszamentünk a Csotthonba falatozni és beszélgetni egy keveset a szülőkkel, gyerekekkel.

Összes kép megtekintése

https://photos.app.goo.gl/SpwViZioBhkekJi29
2014. november 15. - 2014. november 16.